Resep masakan Dadah Ikan Tahai khas Brunei
Foodies, dadah ikan adalah sejenis sup ikan yang merupakan
salah satu masakan khas Brunei, ikan
apapun bisa dimasak dadah, tapi ikan yang dipakai kali ini adalah ikan tahai
atau sejenis ikan teri. Ikan tahai ini sebenarnya adalah ikan tamban yang
disalai/diasap sehingga kering, tetapi tidak asin & tahan bertahun-tahun. Masakan dadah ikan tahai khas Brunei
ini sudah jarang dijumpai, hanya orang-orang tua saja yang bisa membuatnya, foodies
penasaran dengan dadah ikan tahai khas Brunei yang sudah
langka ini? Berikut resepnya :
Bahan-bahan:
* 500 gr ikan tahai/ikan
teri
* 2 buah cili kering/cabe kering,
diiris
* 2 siung bawang merah
* 1 siung bawang putih
* seruas halia/jahe
* 1 batang serai
* seruas kunyit
* 5 buah asam keping/asam gelugur
* garam secukupnya
* gula secukupnya
Cara membuat :
* cuci ikan tahai
hingga bersih, buang kulitnya, masukkan ke dalam panci bersama semua bahan di
atas, rebus sehingga mendidih, masukan gula & garam
* hidangkan bersama nasi panas.
No comments